Lavanta bitkileri yöreye göre değişmekle beraber Haziran ayında tomurcuklanmaya başlar ve Temmuz ayında çiçeklenir. Uçucu yağ içeriği; bazı çeşitlerde çiçek salkımlarının %50’inin açtığı dönemde, bazılarında ise %100 çiçeklenmede en yüksektir. Uçucu yağ üretmek için buhar distilasyonu yöntemi kullanılır.
Genel olarak çiçeklenme %80’e ulaştığında saplı olarak hasat edilir. Dikimi takip eden ikinci yıldan itibaren verim alınır.
Çiçek başak sapından, başaktan 10 cm kadar aşağıdan orak vs. ile biçilerek yapılır. Lavantada aynı anda çiçeklenme olmadığından hasat birkaç defada tamamlanır. Hasat elle çiçekleri toplama ile de yapılır. Hasadın çiçeklenme döneminde sabahın çok erken saatlerinde yapılması daha uygundur. Erken yapılmasının diğer bir faydası da bal arılarından korunmaktır. Özellikle elle hasat yapılacak ise iş daha da zorlaşır.
Kuru çiçek üretimi için biçilen lavantalar demetler halinde ve açık havada yarı gölge bir ortamda kurutulur, çırpılarak tomurcuklar saplarından ayrılır.
Lavanta kurusu ile hem elbise ve eşyalarınızı güveden koruyabilir, hem de kalıcı kokusu ile kötü kokulardan kurtulabilirsiniz.